Verschillende soorten tennisballen

Bekijk het aanbod per categorie tennisballen door op onderstaande afbeeldingen te klikken. Hier vind je een groot assortiment aan verschillende merken en soorten tennisballen voor de verschillende ondergronden en spelniveaus. Meer informatie vind je ook op deze pagina.

Blik tennisballen

(Wilson) tennisballen doos

Emmer tennisballen

Stage tennisballen

Levensduur tennisballen

De levensduur van tennisballen hangt van een aantal zaken af zoals de vulling, hoe intensief worden de tennisballen gebruikt en wat voor soort speler je bent. Hieronder zullen we op een rijtje zetten waar je op kunt letten bij het kopen van tennisballen.

Vulling: tennisballen gasgevuld of drukloos?

Eerst zullen we de tennisballen gasgevuld behandelen. Dit type tennisbal wordt vrijwel altijd gebruikt bij toernooien en competities, zowel op amateurniveau als Grand Slams. Deze ballen zijn comfortabeler om mee te spelen en hebben wat meer gevoel. Het nadeel van gasgevulde tennisballen is alleen dat ze minder lang mee gaan dan de drukloze tennisballen. De reden daarvan is dat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, het gas loopt daarom langzaam uit de bal. Vandaar dat je tijdens professionele tenniswedstrijden ziet dat de tennisballen na de eerste 7 games worden vervangen en daarna om de 9 gespeelde games.

Voor recreatieve spelers zoals jij en ik gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee voordat je begint te merken dat ze zachter worden en minder goed stuiteren.

 

De drukloze tennisballen worden vaak gebruikt tijdens trainingen maar ook voor recreatief gebruik, zeker wanneer je het beu bent om elke keer nieuwe tennisballen te kopen. Drukloze tennisballen hebben namelijk een langere levensduur door de hardere kern van de bal. Echter spelen deze ballen wellicht minder comfortabel dan dat je gewend bent bij gasgevulde tennisballen. 

Voor tennisballen kopen vind je bij onderstaande aanbieders een ruim assortiment gasgevulde of drukloze tennisballen

Weersomstandigheden

Tennis en regen gaat niet geweldig samen, zeker wanneer je op gravel speelt is regen een onaangename gast tijdens het spelen. Buiten het feit dat de kans groot is dat je moet stoppen met spelen is het voor je tennisballen ook erg slecht. Door het vochtige gravel zal de viltlaag (buitenste laag van de tennisbal) verzachten. Dit in combinatie met de viezigheid die in de viltlaag trekt zorgt ervoor dat de bal sneller slijt en vermindert het de duurzaamheid van de tennisbal. Ons advies is dan ook om niet met je beste tennisballen te spelen bij een vochtige ondergrond of ten tijde van regen.

Wanneer tennisballen vervangen?

Vaak merk je snel genoeg dat een tennisbal niet meer in optimale conditie is. Tijdens het spelen zal de bal minder goed stuiteren en hoor je tijdens het slaan dat de bal 'ploft'. Een goede check voor het spelen is om in de tennisbal te knijpen, voel je dat deze extra zacht aanvoelt is het vaak tijd om je tennisballen te vervangen. Een goede tennisbal zal namelijk enige weerstand bieden op het moment dat je de bal indrukt. Ook wanneer de viltlaag slijtageplekken (kale plekken) vertoont is om tennisballen te bestellen.